147 Monumenten

Onze springlevende gedenktekens

147 MonumentenDe liefhebber van mooie woonhuizen, boerderijen, koetshuizen, villa’s, herenhuizen, pastorieën, kerken, paleisjes, landhuizen en buitenplaatsen kan hier zijn hart ophalen, want echt: je struikelt erover.

In de gemeente zijn 74 rijksmonumenten en 73 gemeentelijke monumenten. Geflankeerd door een monumentale beuk, soms omgeven door een compleet park. Vooral in de dorpen Brummen en Leuvenheim is al dit moois sfeerbepalend. Veel villa’s en landhuizen zijn vaak als zomerverblijf gebouwd in de 19e eeuw. Een flink aantal buitenplaatsen is van nog oudere datum, zoals Engelenburg en Voorstonden.

De omgeving Brummen is altijd populair geweest bij de meer kapitaalkrachtigen. Rechters en notarissen met inkomsten uit de stad genoten van het landleven aan rand van het bos en toch dicht bij Zutphen en Arnhem. De meeste monumenten worden bewoond, wat betekent dat je er niet zomaar ín kunt. Op genoemde sites vind je informatie over historische en architectonische achtergronden van de gebouwen. Een Brummense fotografe kreeg toegang tot 22 van deze privémonumenten. Haar boek en bijbehorende website biedt een kijkje achter al deze deuren. Enkele gebouwen zijn openbaar.

Kasteel Groot Engelenburg in Brummen is hotel, restaurant en golfbaan. Over het landgoed rondom Huis te Eerbeek kun je wandelen, het historische pand is beschikbaar voor feesten en zakelijke bijeenkomsten.

Meer informatie: