Het hoge bakstenen gebouw is omgebouwd tot woonhuis. Bij de inrit liggen stenen uit de kollergang. Het water van de Voorstondense Beek is gebruikt voor de waterpartijen van Huis Voorstonden.
Haarweg 2, 6975 AJ Tonden, XY 204946, 460077
De heren Van Bronkhorst waren in de 14e eeuw eigenaar van Eerbeek. Zij stichtten Huis te Eerbeek. In 1895 kocht professor Max Weber het huis. Max Weber is wereldberoemd om zijn expeditie naar de Indonesische Archipel, waar hij de dieren en planten in de oceaan onderzocht. In Huis te Eerbeek konden bezoekers zich vergapen aan veel tastbare herinneringen aan de expedities van Max Weber en zijn vrouw Anna Weber.
Professor Weberlaan 1, 6961 LX Eerbeek
Groot herenhuis met koetshuis, bouwjaar 1550. Huis Empe was onderdeel van Hof te Empe met meerdere hoeven en visgebieden. Het huis en de tuin zijn door de jaren heen regelmatig onder handen genomen. Rond 1800 zijn er bijvoorbeeld 3.000 moerbeibomen geplant. Rond 1900 zijn er vleugels bijgebouwd in classicistische stijl en is de gracht gedempt. De bewoners van adel bekleedden hoge functies in het openbaar bestuur en in het bedrijfsleven. Nu is Huis Empe verdeeld in zes wooneenheden.
Voorsterweg 168, 7399 AA Empe
Bouwjaar 1828. Statige villa met een fraai park, door de eeuwen heen bewoond door adellijke families. Ook gebruikt als praktijk voor artsen. Vanaf 1951 tot 2010 werd de Beukenhorst bewoond door mevrouw baronesse Th. E. van Sytzama van der Feltz. Huize De Beukenhorst heeft per 2018 een nieuwe eigenaar.
Zutphensestraat 71, 6971 EH Brummen
Bouwjaar omstreeks 1500, maar in 1910 opnieuw opgebouwd wegens te zwakke muren. Eerste bewoners waren jonkheer Karel van Gelre en graaf Herman Otto van Limburg Stirum.
Vanaf het moment dat Gerhard Casyn van der Hell, burgemeester van Arnhem, het huis in 1667 kocht, noemde hij zichzelf “Van der Hell tot de Wiltbaen”. De huidige eigenaar heeft het huis samen met de gemeente helemaal laten restaureren. Er wordt nu gewoond en gewerkt.
Spankerenseweg 16, 6974 BC Leuvenheim
Het rijksmonument Reuversweerd is rond 1830 gebouwd in empirestijl, de Franse stijl die bloeide in het keizerrijk van Napoleon. Reuversweerd was oorspronkelijk in het bezit van de Gelderse familie Colenbrander. Na het uitsterven daarvan kwam het in 1941 in bezit van Baron Van Sytzama. De baron is door Nederlandse SS’ers gefusilleerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers het huis in gebruik als radiopeilstation. Het huis werd aan het einde van de oorlog ernstig beschadigd door Duitse en Canadese beschietingen. Sinds april 1945 staat het huis leeg en staat de klok stil. Per 2018 heeft Reuversweerd een nieuwe eigenaar.
Piepenbeltweg 5, 6971 JT Brummen XY 210332, 458056
De oude eik heeft een stamomtrek van ruim zes meter en is meer dan 350 jaar oud. Bij de eik hoort een legende van de spookboerderij. Meer dan 150 jaar stond de boerderij leeg, want er gebeurden onverklaarbare dingen die mensen angst aanjoegen. Felle branden, windvlagen, omgekomen vee en de verhanging aan de oude eik. Zou de geest van de verliefde boerenzoon hier ronddwalen?
Zutphensestraat 199, 6971 JT Brummen XY 208800, 459752
Observatiepost Kiekuut is gemaakt van hout uit het natuurgebied zelf, Landgoed Leusveld. In de zomer ontdek je in de graslanden bijzondere bloemen zoals de gevlekte orchis. In de bossen groeien bosanemoon en muskuskruid. Er leven uilen en drie soorten spechten. Ook zoogdieren voelen zich thuis op landgoed Leusveld. Das, ree, boommarter, bunzing en verschillende soorten vleermuizen kun je er tegenkomen. Er leven ook amfibieën en reptielen zoals de kamsalamander, de hazelworm en de ringslang.
Nabij Landgoed Leusveld (P), Rhienderensestraat 24, 6964 BG Hall XY 205666, 457761
“Leuk hè”, “fantastisch toch”, Johan van Zadelhoff van De Oliemolen in Eerbeek glundert. Zojuist heeft hij vernomen dat het molenaarsambacht is bestempeld als Unesco erfgoed. Het ambacht is ingeschreven op de Representatieve Lijst van immaterieel erfgoed van de mensheid bij Unesco.
Johan van Zadelhoff heeft het goede nieuws gelijk doorgegeven aan de molenaars van De Oliemolen, Bert Leusink, Bertran Somp en de molenaar in opleiding Judith Koens. “Een kadootje voor deze unieke molen”. Uniek omdat De Oliemolen als enige in Nederland wordt aangedreven door een bovenslagwaterrad. “Het water valt van boven op het rad”.
Op Routeyou.com hebben wij een tocht op verharde wegen uitgezet vanuit het Marktplein in Brummen. Het is een prachtige route voor een klassieke auto en een tourmotor. Goede tourwegen en een magnifieke omgeving. Trek er gerust een dagje voor uit.
De omgeving van Brummen leent zich uitstekend voor touren. Veelzijdige natuur, aardige dorpskernen, prachtige buitengebieden, al dan niet ondergelopen uiterwaarden, grote heidevlakten, heuvelachtig bos en tunnels van geboomte met gebladerte. Het is gewoon mooi.
Twee zomer buiten evenementen. Beide terreinen worden door natuurmonumenten beheerd en dat merk je. Kenmerken: erg geschikt voor kinderen, buiten, flora en fauna, avontuur, landleven, doe-dingen, je verbazen en een hele dag zoet.
Het jaarlijkse Oogstfeest van biologische zorgboerderij de Groote Modderkolk in augustus trekt veel bezoekers, ruim 2.000. Je kunt het blote voetenpad lopen, hutten bouwen, ponyrijden, boogschieten, demonstraties met werkpaarden en schapenhonden zien, of kettingzagers en bijlwerpers en veel landbouwoldtimers waaronder een dorsmachine.
De theater tour bestaat uit meerdere, korte voorstellingen bij mensen thuis. Met je eigen fiets ga je van het ene naar het andere podium. Allen gelegen in Tonden, een buurtschap van de gemeente Brummen. De organisatie heeft een neus voor talent en selecteert artiesten uit heel Nederland.
Het theaterfestival ziet er elk jaar een beetje anders uit. De laatste keer voerde het festival langs zes podia in de buitenlucht, waar dichters een kwartier voorlazen uit eigen werk. De keer ervoor was je te gast bij vier bewoners en verschilden de voorstellingen van cabaret tot theater tot muziek.
‘Het goede van Brummen’, zo zou je deze wandelingen ook kunnen noemen. Bossen, weitjes, een landgoed, bosranden, vennen, heldere beken, welluidende stilte, vlinders in de zomer en op de paal zit een buizerd. Een smal weggetje door het paradijs.
Vierkante eiken palen met een afgeschuinde kop en daarop een groen (rondje Hall) of een rood bordje (Leusveldwandeling). Deze twee wandelingen zijn ontwikkeld door de dorpsraad en zó goed aangegeven, dat je ze zonder kaart kunt lopen.
Lees verder
In 2013 wordt in Hall begonnen met een bijzonder natuurproject. Samen met Natuurmonumenten en het Waterschap Vallei en Veluwe hebben Jantine Peters en Jaap Grolleman 25 ha. van hun landbouwgrond afgegraven en laten omvormen tot natuurgebied.
Het paar bezit een melkveehouderij aan de rand van de Eerbeeksche Hooilanden. Jantine Peters over de totstandkoming van het gebied: “Op onze grond is de bovenlaag afgegraven en verwijderd. We hebben zo weer de natte hooilanden van vroeger kunnen creëren. Dit heeft een gunstig effect op het herstel van de naastgelegen Empese en Tondense heide.”
De Open Atelier- en Fietsroute van ART-Brummen voert langs adressen van kunstenaars in de gemeente Brummen. Zij stellen hun werk tentoon op eigen locatie. De kunstwerken variëren van schilderijen tot beelden en van inkt- en pasteltekeningen tot vogelhuisjes en keramiek.
Stichting ART-Brummen is een samenwerkingsverband van kunstenaars. “Een aantal kunstenaars wilde het publiek een kijkje in de keuken geven. Een open atelier, waar bezoekers sfeer kunnen proeven en kennis kunnen maken met de werkwijze van de kunstenaar”, legt secretaris Joop van Ulden uit.
“Het voordeel van paaltjesroutes is dat kinderen kunnen speuren naar het volgende paaltje. Volwassenen kunnen lekker praten, zonder op een kaart te moeten kijken”, aldus Inez Hendriks van VVV Eerbeek. “Het aanbod van wandelingen op kaarten en in boekjes is natuurlijk wel veel groter. VVV Brummen en Eerbeek hebben volop kaarten en boekjes voor de omgeving.”
Er zijn bewegwijzerde routes vanuit de volgende parkeerplaatsen:
Griezelen op de fiets tijdens een spookachtige tocht door mysterieuze bedrijfshallen, grimmige straten en het donkere buitengebied van Eerbeek. Je komt in een wereld die je hartslag zal opjagen en je sneller zal doen fietsen dan je ooit gedaan hebt.
Halloween Eerbeek is een groots spektakel dat tweejaarlijks in oktober plaatsvindt. Vier fietsroutes met een beleving die je bij zal blijven. Roor de Gans van Last Gear vertelt: “Deze routes zijn het hoogtepunt van Halloween in Eerbeek. Deelnemen aan de offroad-tochten van 14 en 15 kilometer kan op een mountainbike.
De 52 kilometer lange MTB-route staat hoog in de top 10 van de meest favoriete mountainbike routes. Het parcours is uitgezet op de Veluwe en heeft 615 hoogtemeters. Starten kan in Eerbeek op de parkeerterreinen Landal Coldenhove en Imboschweg.
Vereniging Natuurmonumenten heeft bijna 1.000 paaltjes geplaatst om een 52 kilometer lange route voor terreinfietsers te creëren. De route kan in twee richtingen worden verreden. Samen met de aanrijdroutes en andere voor mountainbikers geschikt gemaakte paden, bevat het gebied zo’n 100 kilometer MTB-route!
Een jaarlijks evenement van drie dagen met theater, kunstmarkt, lekker eten en drinken, sport, muziek en een jaarmarkt met 350 kramen verdeeld over verschillende thema’s. Zet even drie kruizen in je agenda en doe lekker mee.
Met Pinksteren moet je in Brummen zijn. Het festival begint op sportieve wijze met een hardloopwedstrijd door het mooie dorp in lentetooi, daarna gaat het hollend door de uiterwaarden naar de finish op het Marktplein. Ren je vijf of tien kilometer?