Klein Engelenburg

De geschiedenis van Klein Engelenburg gaat terug naar het jaar 1835, toen Judith van Lennep een wit herenhuis liet bouwen. Rond 1910 bouwde de toenmalige eigenaar, jonkheer S. van Citters, een zijvleugel aan het huis om zijn automobiel te kunnen stallen. De eerste auto van Brummen, het halve dorp stond paf. In 1912 is het herenhuis afgebroken en is het huidige landhuis, orangerie en tuinmanswoning gebouwd onder architectuur van architecten Feem en Bremer. De 80.000 m2 grond werd een parktuin naar een idee van tuinarchitect Leonard Springer. De tuin werd omgrensd door de Burgemeester de Wijslaan, de Engelenburgerlaan, Stationsstraat (station Brummen dateert van 1865) en de Spoorstraat. Er werden schitterende tuinfeesten gehouden waarbij de opritten van 300 meter sprookjesachtig werden versierd met honderden lampions.

Lees verder

Huize Veldzicht

Vanuit huize Veldzicht keken de bewoners aan de voorzijde uit op een veld (zie foto uit 1910).

In 1868 werd het huis te koop aangeboden

Te koop: Buitenverblijf Veldzicht te Brummen, bestaande uit een ‘wel ingerigt, zeer logeable, hecht en sterk HEERENHUIS, bevattende ruime zaal en 8 kamers, waarvan 3 ensuite, allen van stookplaatsen, ten deele met marmeren schoorsteenmantels voorzien, gang, keuken met wel- en regenwaterspomp, dienstboden- en provisiekamer, kelder enz. Voorts koethuis met stalling voor 4 paarden, bouwschuur met veestalling, tuin met vruchtboomen, tuinmanshuis en uitmuntend best bouw- en weideland, te zamen groot p.m. 7 bunder, alleraangenaamst gelegen aan den Rijksstraatweg nabij het Spoorwegstation te Brummen (Gelderland)’. Ook de inboedel werd te koop aangeboden, met onder meer kabinetten, linnenkasten, theetafels, piano, schilderijen, tapijten, zilverwerk en damast. Zelfs ‘een gunstig bekend bruin koetspaard’ en diverse koetsjes werden te koop aangeboden. Alles nagelaten door wijlen vrouwe J. l’Empereur Edelinck, weduwe van generaal-majoor W.A. Monhemius.

Lees verder

Huis te Eerbeek

De heren Van Bronkhorst waren in de 14e eeuw eigenaar van Eerbeek. Zij stichtten Huis te Eerbeek. In 1895 kocht professor Max Weber het huis. Max Weber is wereldberoemd om zijn expeditie naar de Indonesische Archipel, waar hij de dieren en planten in de oceaan onderzocht. In Huis te Eerbeek konden bezoekers zich vergapen aan veel tastbare herinneringen aan de expedities van Max Weber en zijn vrouw Anna Weber.

Professor Weberlaan 1, 6961 LX Eerbeek

Huis Empe

Groot herenhuis met koetshuis, bouwjaar 1550. Huis Empe was onderdeel van Hof te Empe met meerdere hoeven en visgebieden. Het huis en de tuin zijn door de jaren heen regelmatig onder handen genomen. Rond 1800 zijn er bijvoorbeeld 3.000 moerbeibomen geplant. Rond 1900 zijn er vleugels bijgebouwd in classicistische stijl en is de gracht gedempt. De bewoners van adel bekleedden hoge functies in het openbaar bestuur en in het bedrijfsleven. Nu is Huis Empe verdeeld in zes wooneenheden.

Voorsterweg 168, 7399 AA Empe

Huize De Beukenhorst

Bouwjaar 1828. Statige villa met een fraai park, door de eeuwen heen bewoond door adellijke families. Ook gebruikt als praktijk voor artsen. Vanaf 1951 tot 2010 werd de Beukenhorst bewoond door mevrouw baronesse Th. E. van Sytzama van der Feltz. Huize De Beukenhorst heeft per 2018 een nieuwe eigenaar.

Zutphensestraat 71, 6971 EH Brummen

Huize De Wildbaan

Bouwjaar omstreeks 1500, maar in 1910 opnieuw opgebouwd wegens te zwakke muren. Eerste bewoners waren jonkheer Karel van Gelre en graaf Herman Otto van Limburg Stirum.

Vanaf het moment dat Gerhard Casyn van der Hell, burgemeester van Arnhem, het huis in 1667 kocht, noemde hij zichzelf “Van der Hell tot de Wiltbaen”. De huidige eigenaar heeft het huis samen met de gemeente helemaal laten restaureren. Er wordt nu gewoond en gewerkt.

Spankerenseweg 16, 6974 BC Leuvenheim

Landgoed Reuversweerd

Het rijksmonument Reuversweerd is rond 1830 gebouwd in empirestijl, de Franse stijl die bloeide in het keizerrijk van Napoleon. Reuversweerd was oorspronkelijk in het bezit van de Gelderse familie Colenbrander. Na het uitsterven daarvan kwam het in 1941 in bezit van Baron Van Sytzama. De baron is door Nederlandse SS’ers gefusilleerd. Tijdens de Tweede Wereldoorlog namen de Duitsers het huis in gebruik als radiopeilstation. Het huis werd aan het einde van de oorlog ernstig beschadigd door Duitse en Canadese beschietingen. Sinds april 1945 staat het huis leeg en staat de klok stil. Per 2018 heeft Reuversweerd een nieuwe eigenaar.

Piepenbeltweg 5, 6971 JT Brummen XY 210332, 458056

Oude Eik

De oude eik heeft een stamomtrek van ruim zes meter en is meer dan 350 jaar oud. Bij de eik hoort een legende van de spookboerderij. Meer dan 150 jaar stond de boerderij leeg, want er gebeurden onverklaarbare dingen die mensen angst aanjoegen. Felle branden, windvlagen, omgekomen vee en de verhanging aan de oude eik. Zou de geest van de verliefde boerenzoon hier ronddwalen?

Zutphensestraat 199, 6971 JT Brummen XY 208800, 459752

Wildobservatiepost Kiekuut

Observatiepost Kiekuut is gemaakt van hout uit het natuurgebied zelf, Landgoed Leusveld. In de zomer ontdek je in de graslanden bijzondere bloemen zoals de gevlekte orchis. In de bossen groeien bosanemoon en muskuskruid. Er leven uilen en drie soorten spechten. Ook zoogdieren voelen zich thuis op landgoed Leusveld. Das, ree, boommarter, bunzing en verschillende soorten vleermuizen kun je er tegenkomen. Er leven ook amfibieën en reptielen zoals de kamsalamander, de hazelworm en de ringslang.

Nabij Landgoed Leusveld (P), Rhienderensestraat 24, 6964 BG Hall XY 205666, 457761

De Oliemolen enorm blij met erkenning Unesco

“Leuk hè”, “fantastisch toch”, Johan van Zadelhoff van De Oliemolen in Eerbeek glundert. Zojuist heeft hij vernomen dat het molenaarsambacht is bestempeld als Unesco erfgoed. Het ambacht is ingeschreven op de Representatieve Lijst van immaterieel erfgoed van de mensheid bij Unesco.

Johan van Zadelhoff heeft het goede nieuws gelijk doorgegeven aan de molenaars van De Oliemolen, Bert Leusink, Bertran Somp en de molenaar in opleiding Judith Koens. “Een kadootje voor deze unieke molen”. Uniek omdat De Oliemolen als enige in  Nederland wordt aangedreven door een bovenslagwaterrad. “Het water valt van boven op het rad”.

Lees verder

Viewpoint Posbank

Touren of koersen over 60 km weggetjes

Touren en koersen Viewpoint PosbankOp Routeyou.com hebben wij een tocht op verharde wegen uitgezet vanuit het Marktplein in Brummen. Het is een prachtige route voor een klassieke auto en een tourmotor. Goede tourwegen en een magnifieke omgeving. Trek er gerust een dagje voor uit.

De omgeving van Brummen leent zich uitstekend voor touren. Veelzijdige natuur, aardige dorpskernen, prachtige buitengebieden, al dan niet ondergelopen uiterwaarden, grote heidevlakten, heuvelachtig bos en tunnels van geboomte met gebladerte. Het is gewoon mooi.

Lees verder

Oogstfeest & Natuurdag

Niet voor watjes en prinsessen

Oogstfeest NatuurdagTwee zomer buiten evenementen. Beide terreinen worden door natuurmonumenten beheerd en dat merk je. Kenmerken: erg geschikt voor kinderen, buiten, flora en fauna, avontuur, landleven, doe-dingen, je verbazen en een hele dag zoet.

Het jaarlijkse Oogstfeest van biologische zorgboerderij de Groote Modderkolk in augustus trekt veel bezoekers, ruim 2.000. Je kunt het blote voetenpad lopen, hutten bouwen, ponyrijden, boogschieten, demonstraties met werkpaarden en schapenhonden zien, of kettingzagers en bijlwerpers en veel landbouwoldtimers waaronder een dorsmachine.

Lees verder

Tonden Theater Toer

Kleinschalig theaterfestival in landelijke omgeving

Tonden Theater ToerDe theater tour bestaat uit meerdere, korte voorstellingen bij mensen thuis. Met je eigen fiets ga je van het ene naar het andere podium. Allen gelegen in Tonden, een buurtschap van de gemeente Brummen. De organisatie heeft een neus voor talent en selecteert artiesten uit heel Nederland.

Het theaterfestival ziet er elk jaar een beetje anders uit. De laatste keer voerde het festival langs zes podia in de buitenlucht, waar dichters een kwartier voorlazen uit eigen werk. De keer ervoor was je te gast bij vier bewoners en verschilden de voorstellingen van cabaret tot theater tot muziek.

Lees verder

Rondje Hall en Leusveldwandeling

Alle vier seizoenen prachtig!

Rondje Hall en Leusveldwandeling‘Het goede van Brummen’, zo zou je deze wandelingen ook kunnen noemen. Bossen, weitjes, een landgoed, bosranden, vennen, heldere beken, welluidende stilte, vlinders in de zomer en op de paal zit een buizerd. Een smal weggetje door het paradijs.

Vierkante eiken palen met een afgeschuinde kop en daarop een groen (rondje Hall) of een rood bordje (Leusveldwandeling). Deze twee wandelingen zijn ontwikkeld door de dorpsraad en zó goed aangegeven, dat je ze zonder kaart kunt lopen.
Lees verder

Wandelen door hooilanden

Van november tot en met mei: Laarzen mee!

Wandelen door hooilandenIn 2013 wordt in Hall begonnen met een bijzonder natuurproject. Samen met Natuurmonumenten en het Waterschap Vallei en Veluwe hebben Jantine Peters en Jaap Grolleman 25 ha. van hun landbouwgrond afgegraven en laten omvormen tot natuurgebied.

Het paar bezit een melkveehouderij aan de rand van de Eerbeeksche Hooilanden. Jantine Peters over de totstandkoming van het gebied: “Op onze grond is de bovenlaag afgegraven en verwijderd. We hebben zo weer de natte hooilanden van vroeger kunnen creëren. Dit heeft een gunstig effect op het herstel van de naastgelegen Empese en Tondense heide.”

Lees verder

ART-Brummen exposeert vier weekenden per jaar

Ateliers zijn via een fietsroute bereikbaar

ART-Brummen exposeert vier weekenden per jaarDe Open Atelier- en Fietsroute van ART-Brummen voert langs adressen van kunstenaars in de gemeente Brummen. Zij stellen hun werk tentoon op eigen locatie. De kunstwerken variëren van schilderijen tot beelden en van inkt- en pasteltekeningen tot vogelhuisjes en keramiek.

Stichting ART-Brummen is een samenwerkingsverband van kunstenaars. “Een aantal kunstenaars wilde het publiek een kijkje in de keuken geven. Een open atelier, waar bezoekers sfeer kunnen proeven en kennis kunnen maken met de werkwijze van de kunstenaar”, legt secretaris Joop van Ulden uit.

Lees verder