De Oliemolen enorm blij met erkenning Unesco

“Leuk hè”, “fantastisch toch”, Johan van Zadelhoff van De Oliemolen in Eerbeek glundert. Zojuist heeft hij vernomen dat het molenaarsambacht is bestempeld als Unesco erfgoed. Het ambacht is ingeschreven op de Representatieve Lijst van immaterieel erfgoed van de mensheid bij Unesco.

Johan van Zadelhoff heeft het goede nieuws gelijk doorgegeven aan de molenaars van De Oliemolen, Bert Leusink, Bertran Somp en de molenaar in opleiding Judith Koens. “Een kadootje voor deze unieke molen”. Uniek omdat De Oliemolen als enige in  Nederland wordt aangedreven door een bovenslagwaterrad. “Het water valt van boven op het rad”.

Lees verder

Viewpoint Posbank

Touren of koersen over 60 km weggetjes

Touren en koersen Viewpoint PosbankOp Routeyou.com hebben wij een tocht op verharde wegen uitgezet vanuit het Marktplein in Brummen. Het is een prachtige route voor een klassieke auto en een tourmotor. Goede tourwegen en een magnifieke omgeving. Trek er gerust een dagje voor uit.

De omgeving van Brummen leent zich uitstekend voor touren. Veelzijdige natuur, aardige dorpskernen, prachtige buitengebieden, al dan niet ondergelopen uiterwaarden, grote heidevlakten, heuvelachtig bos en tunnels van geboomte met gebladerte. Het is gewoon mooi.

Lees verder

Oogstfeest & Natuurdag

Niet voor watjes en prinsessen

Oogstfeest NatuurdagTwee zomer buiten evenementen. Beide terreinen worden door natuurmonumenten beheerd en dat merk je. Kenmerken: erg geschikt voor kinderen, buiten, flora en fauna, avontuur, landleven, doe-dingen, je verbazen en een hele dag zoet.

Het jaarlijkse Oogstfeest van biologische zorgboerderij de Groote Modderkolk in augustus trekt veel bezoekers, ruim 2.000. Je kunt het blote voetenpad lopen, hutten bouwen, ponyrijden, boogschieten, demonstraties met werkpaarden en schapenhonden zien, of kettingzagers en bijlwerpers en veel landbouwoldtimers waaronder een dorsmachine.

Lees verder

Tonden Theater Toer

Kleinschalig theaterfestival in landelijke omgeving

Tonden Theater ToerDe theater tour bestaat uit meerdere, korte voorstellingen bij mensen thuis. Met je eigen fiets ga je van het ene naar het andere podium. Allen gelegen in Tonden, een buurtschap van de gemeente Brummen. De organisatie heeft een neus voor talent en selecteert artiesten uit heel Nederland.

Het theaterfestival ziet er elk jaar een beetje anders uit. De laatste keer voerde het festival langs zes podia in de buitenlucht, waar dichters een kwartier voorlazen uit eigen werk. De keer ervoor was je te gast bij vier bewoners en verschilden de voorstellingen van cabaret tot theater tot muziek.

Lees verder

Rondje Hall en Leusveldwandeling

Alle vier seizoenen prachtig!

Rondje Hall en Leusveldwandeling‘Het goede van Brummen’, zo zou je deze wandelingen ook kunnen noemen. Bossen, weitjes, een landgoed, bosranden, vennen, heldere beken, welluidende stilte, vlinders in de zomer en op de paal zit een buizerd. Een smal weggetje door het paradijs.

Vierkante eiken palen met een afgeschuinde kop en daarop een groen (rondje Hall) of een rood bordje (Leusveldwandeling). Deze twee wandelingen zijn ontwikkeld door de dorpsraad en zó goed aangegeven, dat je ze zonder kaart kunt lopen.
Lees verder

Wandelen door hooilanden

Van november tot en met mei: Laarzen mee!

Wandelen door hooilandenIn 2013 wordt in Hall begonnen met een bijzonder natuurproject. Samen met Natuurmonumenten en het Waterschap Vallei en Veluwe hebben Jantine Peters en Jaap Grolleman 25 ha. van hun landbouwgrond afgegraven en laten omvormen tot natuurgebied.

Het paar bezit een melkveehouderij aan de rand van de Eerbeeksche Hooilanden. Jantine Peters over de totstandkoming van het gebied: “Op onze grond is de bovenlaag afgegraven en verwijderd. We hebben zo weer de natte hooilanden van vroeger kunnen creëren. Dit heeft een gunstig effect op het herstel van de naastgelegen Empese en Tondense heide.”

Lees verder

ART-Brummen exposeert vier weekenden per jaar

Ateliers zijn via een fietsroute bereikbaar

ART-Brummen exposeert vier weekenden per jaarDe Open Atelier- en Fietsroute van ART-Brummen voert langs adressen van kunstenaars in de gemeente Brummen. Zij stellen hun werk tentoon op eigen locatie. De kunstwerken variëren van schilderijen tot beelden en van inkt- en pasteltekeningen tot vogelhuisjes en keramiek.

Stichting ART-Brummen is een samenwerkingsverband van kunstenaars. “Een aantal kunstenaars wilde het publiek een kijkje in de keuken geven. Een open atelier, waar bezoekers sfeer kunnen proeven en kennis kunnen maken met de werkwijze van de kunstenaar”, legt secretaris Joop van Ulden uit.

Lees verder

Paaltjes wandelroutes

Wandelen zonder kaart in de hand

Paaltjes wandelroutes“Het voordeel van paaltjesroutes is dat kinderen kunnen speuren naar het volgende paaltje. Volwassenen kunnen lekker praten, zonder op een kaart te moeten kijken”, aldus Inez Hendriks van VVV Eerbeek. “Het aanbod van wandelingen op kaarten en in boekjes is natuurlijk wel veel groter. VVV Brummen en Eerbeek hebben volop kaarten en boekjes voor de omgeving.”

Er zijn bewegwijzerde routes vanuit de volgende parkeerplaatsen:

  • De Lange Juffer, Observatiepost Elsberg,
    Schaapsallee, Laag Soeren; 5.5 km.
  • Plaghak, Schaapsallee, Laag Soeren;
    4 km, 6 km.

Lees verder

Halloween Eerbeek voor durfals

Griezelen en huiveren op straat en op de fiets

Halloween Eerbeek voor durfalsGriezelen op de fiets tijdens een spookachtige tocht door mysterieuze bedrijfshallen, grimmige straten en het donkere buitengebied van Eerbeek. Je komt in een wereld die je hartslag zal opjagen en je sneller zal doen fietsen dan je ooit gedaan hebt.

Halloween Eerbeek is een groots spektakel dat tweejaarlijks in oktober plaatsvindt. Vier fietsroutes met een beleving die je bij zal blijven. Roor de Gans van Last Gear vertelt: “Deze routes zijn het hoogtepunt van Halloween in Eerbeek. Deelnemen aan de offroad-tochten van 14 en 15 kilometer kan op een mountainbike.

Lees verder

MTB-route Zuid Oost Veluwe

Venijnige klimmetjes, technische afdalingen

MTB-route Zuid Oost VeluweDe 52 kilometer lange MTB-route staat hoog in de top 10 van de meest favoriete mountainbike routes. Het parcours is uitgezet op de Veluwe en heeft 615 hoogtemeters. Starten kan in Eerbeek op de parkeerterreinen Landal Coldenhove en Imboschweg.

Vereniging Natuurmonumenten heeft bijna 1.000 paaltjes geplaatst om een 52 kilometer lange route voor terreinfietsers te creëren. De route kan in twee richtingen worden verreden. Samen met de aanrijdroutes en andere voor mountainbikers geschikt gemaakte paden, bevat het gebied zo’n 100 kilometer MTB-route!

Lees verder

Pinksterfestival, drie dagen feest…

Grootstedelijk vermaak in dorpse sfeer

Pinksterfestival, drie dagen feest…Een jaarlijks evenement van drie dagen met theater, kunstmarkt, lekker eten en drinken, sport, muziek en een jaarmarkt met 350 kramen verdeeld over verschillende thema’s. Zet even drie kruizen in je agenda en doe lekker mee.

Met Pinksteren moet je in Brummen zijn. Het festival begint op sportieve wijze met een hardloopwedstrijd door het mooie dorp in lentetooi, daarna gaat het hollend door de uiterwaarden naar de finish op het Marktplein. Ren je vijf of tien kilometer?

Lees verder

Route 50 meets Route 66

‘Gelijk opfietsen’ met toerfiets en mountainbike

Route 50 meets Route 66Stel zíj wil fietsen op leuke wegen, bezienswaardigheden aandoen en koffie op een terras. Maar híj wil fietsen in het zand, fraaie uitzichten ontdekken en ook best koffie op een terras. Of andersom. Dan fietst de een deze toerfietsroute van 50 km en ander deze ATB-route van 66 kilometer. En je treft elkaar op het terras.

Annemieke Hoevers van de Eerbeekse ATB-Club Last Gear vertelt over Route 50/66: “Enkele leden zijn in 1966 geboren en onlangs 50 jaar geworden. Zo is de naam ontstaan”.

Lees verder

Zelf doen

Eindeloos spelen en ontdekken

Zelf doen“Kijk”, zegt Sanne, “Zelf gemaakt.” In haar handen een hart van piepschuim met daarop ‘Diesel’, “Zo heet mijn hond”. Ergens anders is Luuk uiterst geconcentreerd aan het lassen. Hij maakt een luchtballon van strippen ijzer en touw. Lei en Eva laten hun bootje te water. Blijft-ie drijven?

De Spelerij/Uitvinderij is speeltuin, werkplaats en tentoonstellingsruimte in een. Vooral geschikt voor iets grotere kinderen. Beeldend kunstenaar Jos Spanbroek bedacht speeltoestellen van afgedankt materiaal. Met eigen kracht en behendigheid zet je die wonderbaarlijke constructies zelf in beweging.
Lees verder

Van alle tijden: met de kleintjes naar de dieren kijken

Twee intieme dierenparkjes

Van alle tijden: met de kleintjes naar de dieren kijkenNatuurlijk zijn er de Apenheul in Apeldoorn en Burgers zoo in Arnhem. Daar kunnen we niet tegenop. Willen we ook niet. Onze dorpse dierenparkjes zijn speciaal voor mensen met baby’s en peuters. Die hoeven nog niet zo veel en zo snel.

Wat doet het geitje? En het kipje? Kijk die kalkoen met zijn lellen en de pauw met zijn mooie veren! Wie kleine kinderen of kleinkinderen heeft, weet dat de versnelling eventjes fors omlaag mag. Een paar diertjes, een bankje in de zon en een zandbak, meer dan genoeg.

Lees verder

Zwemmen

“Mam, gaan we vandaag weer zwemmen?”

ZwemmenBuiten zwemmen kan in Eerbeek, in zwembad Coldenhove. Binnen zwemmen kan in Brummen, in zwembad Rhienderoord. En dan kun je natuurlijk ook nog zwemmen in natuurwater.

Zwembad Coldenhove is een verwarmd buitenbad. Het heeft een 25 meter banenbad, ondiep kleuterbad met lange glijbaan, nog ondieper peuterbad, grote ligweide met volleybalveld, kiosk met snacks. Het bad wordt milieuvriendelijk verwarmd door gebruik te maken van de restwarmte van papierfabriek Coldenhove.

Lees verder

In het spoor van de jonkvrouw

Historische fietstocht langs twaalf landgoederen

In het spoor van de jonkvrouwJonkvrouw Margaretha Boshoff tot Coldenhove wordt in de winter van 1642 ontvoerd door Hendrik Everts, knecht op kasteel Coldenhove, waar Margaretha woont. Er wordt een klopjacht in gang gezet langs landgoederen waar de twee kunnen verblijven.

‘In het spoor van de jonkvrouw’ is tot stand gekomen op basis van dit waargebeurde verhaal. Schrijfster Agave Kruijssen uit Hall beschrijft deze geschiedenis in haar jeugdboek ‘Ontvoerd’. De route loopt langs de landgoederen waar jonkvrouw Margaretha waarschijnlijk gevangen heeft gezeten. De tocht begint in Eerbeek, op de plaats waar voormalig kasteel Coldenhove heeft gestaan.

Lees verder

De Middelste Molen

Oudste papierfabriek in Nederland

De Middelste MolenPapierfabriek De Middelste Molen is de oudste nog productieve papierfabriek in Nederland. Het bevindt zich aan het Apeldoorns Kanaal iets ten noorden van Eerbeek. Per 1995 is het een rijksmonument. Er zijn veertig bedreven vrijwilligers actief.

Cees Schneiders is zo’n vrijwilliger: “Aan de originele staat van de molen is niets veranderd. Je waant je nog eeuwen terug als je je bevindt tussen de ratelende en bonkende machines tijdens het productieproces gebaseerd op waterkracht en stoom.

Lees verder

Pontveer trefpunt van vakantiegangers en dagjesmensen

Zitten, kijken, spelen aan de oever van de IJssel

Pontveer trefpunt van vakantiegangers en dagjesmensenDe oversteek van de IJssel tussen Brummen en Bronkhorst is een attractie op zich. Vanaf de banken op de Brummense oever kun je uren kijken naar alles wat voorbij komt. Klassieke auto’s, enorme binnenvaartschepen, snelle plezierboten. En al die mensen, op al die fietsen.

Johan en Neelie wonen op een Zeeuws eiland. Het is voor het vijfde achtereenvolgende jaar dat ze hun vakantie doorbrengen op de Veluwezoom. Zij maken tijdens hun fietstocht een stop aan de Brummense kant van de IJssel. “We verblijven op een bungalowpark en zijn helemaal verknocht aan deze omgeving. We hebben al vele fietstochten gemaakt.

Lees verder

Het mooiste baantje van de wereld

Op de grote, stille heide…

Het mooiste baantje van de wereldNatuurgebied de Loenermark, 1.171 ha, heeft het. Laat je gedachten maar gaan. Verdwalen hoeft niet, want er zijn 4 gemarkeerde wandelroutes van 2 tot 8 kilometer. De kans is groot dat je ook nog een echte herder met 350 schapen tegen het lijf loopt.

Schaapherder Arjen Daalhuisen: ”Op dagen dat de zon schijnt zeggen veel mensen: ‘Jij hebt het mooiste baantje van de wereld!’ Ik ben het met ze eens, ook op dagen dat de zon niet schijnt, maar het is niet zo dat ik tegen een boom lig te slapen. Ik loop tussen de zes en negen uur per dag met de kudde, ongeveer 350 schapen”.

Lees verder

Recreëren langs en op het Apeldoorns Kanaal

Varen, vissen en soms kilometers schaatsen

Recreëren langs en op het Apeldoorns KanaalHet Apeldoornse Kanaal is een fantastische plek om de verschillen van de vier seizoenen te beleven. Of je nu met de auto of op de motor bent of met de fiets, in de boot of op de schaats. De bomen, het riet, het water verschillen enorm per seizoen.

Het Apeldoorns Kanaal tussen Apeldoorn en Dieren is 23 km lang. Dit gedeelte is in 1868 geopend en tot 1972 gebruikt als vaarroute voor schepen. Vanaf Apeldoorn loopt het kanaal door tot Hattem met een lengte van 32 km.

Lees verder