De Middelste Molen

Oudste papierfabriek in Nederland

De Middelste MolenPapierfabriek De Middelste Molen is de oudste nog productieve papierfabriek in Nederland. Het bevindt zich aan het Apeldoorns Kanaal iets ten noorden van Eerbeek. Per 1995 is het een rijksmonument. Er zijn veertig bedreven vrijwilligers actief.

Cees Schneiders is zo’n vrijwilliger: “Aan de originele staat van de molen is niets veranderd. Je waant je nog eeuwen terug als je je bevindt tussen de ratelende en bonkende machines tijdens het productieproces gebaseerd op waterkracht en stoom.

In deze molen maken we al sinds 1622 papier. Bezoekers kunnen ook zelf handgeschept papier maken en voorzien van een watermerk. We vervaardigen bijzondere producten zoals aquarel- en etspapier.” Van heinde en ver komen kunstenaars naar de molen om hun benodigdheden in te kopen, tot op de dag van vandaag. De Middelste Molen biedt diverse workshops aan. “De belangstelling om deel te nemen is altijd erg groot. De workshops variëren van het scheppen van eigen velletjes papier, sieraden en kunstboeken tot het werken met gemengde technieken met acryl- of aquarelverf. Op verzoek worden workshops op maat samengesteld.”

Jaarlijks ontvangt De Middelste Molen ongeveer 10.000 bezoekers. Zij komen niet alleen uit Nederland, maar ook uit het buitenland. Een bezoek aan de Middelste Molen is goed te combineren met een fiets- of wandeltocht door de mooie omgeving van het Apeldoorns Kanaal en het buitengebied van Brummen en Eerbeek. Veel mensen maken vanaf een vakantiepark of camping in de buurt een tripje naar de papierfabriek.

Meer informatie