Eerbeekse oliemolen

Eigenaar vertelt boeiend over historie

Eerbeekse oliemolenDe Eerbeekse oliemolen is een prachtig rijksmonument. De familie Van Zadelhoff is eigenaar en heeft de molen sinds 2007 weer maalvaardig gemaakt. Het is de enige nog werkende bovenslagwatermolen in Nederland.

Twee eeuwen geleden stond op de plek aan de Eerbeekse beek een korenmolen. Johan van Zadelhoff vertelt vol passie over de geschiedenis: “De boeren uit de omgeving konden er hun koren laten malen. De maalderij draaide dankzij het water van de beek. In 1825 werd er tweede molen gebouwd, een oliemolen. In de molen wordt olie geslagen uit beukennootjes, die de bewoners gebruiken om pannenkoeken en oliebollen in te bakken. De werkwijze wordt verboden als blijkt dat er tijdens het proces een giftige stof vrijkomt. Tegenwoordig wordt er olie geslagen uit lijnzaad. Deze olie kun je gebruiken voor het onderhoud van houten tuinmeubelen.”

Het landgoed Huis te Eerbeek, waarvan ook de molens deel uit maken, wordt in 1895 aangekocht door professor Weber. De familie heeft geen erfgenamen en schenkt het in 1942 aan de Stichting Geldersch Landschap. In 1950 gaan de molens over in handen van de vader van de huidige eigenaar. De korenmolen verdwijnt omstreeks 1970 en op die plek verrijst het huidige horecapand. In 2007 ondergaat de oliemolen een grondige renovatie.

“Van diverse zijden worden donaties ontvangen om de kosten te dekken. Op 16 november van dat jaar is de gerestaureerde molen weer in gebruik, 90 jaar nadat voor het laatst gemalen werd,” besluit Van Zadelhoff.

Meer informatie