Warning: include_once(/customers/9/7/d/visitbrummen-eerbeek.nl/httpd.www/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): Failed to open stream: No such file or directory in /customers/9/7/d/visitbrummen-eerbeek.nl/httpd.www/wp-content/advanced-cache.php on line 20 Warning: include_once(): Failed opening '/customers/9/7/d/visitbrummen-eerbeek.nl/httpd.www/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /customers/9/7/d/visitbrummen-eerbeek.nl/httpd.www/wp-content/advanced-cache.php on line 20 Huis te Eerbeek – Stichting Visit Brummen Eerbeek

Huis te Eerbeek

De heren Van Bronkhorst waren in de 14e eeuw eigenaar van Eerbeek. Zij stichtten Huis te Eerbeek. In 1895 kopen prof. dr. Max Weber en zijn vrouw dr. Anna Weber-van Bosse het landgoed Huis te Eerbeek. Daarmee kreeg Eerbeek één van de belangrijkste zoölogen en een befaamd algologe als inwoners. Wetenschappers uit de hele wereld bezochten het landgoed. Diverse hoogleraren besloten om dicht in de buurt te zijn van Max Weber en verhuisden net als de Webers naar Eerbeek.

Het landhuis was een exotisch oord toen de Webers hun intrek namen. Onderzoeksmateriaal van over de hele wereld werd onderzocht in het laboratorium in het grote huis. Max Weber nam ook bomen en exotische gewassen mee en gaf ze een nieuwe stek op het landgoed. Tropische planten kregen een plek in de serre. De kasuaris, een grote loopvogel, maakte dagelijks zijn rondje door de tuin en leefde samen met de aap en de civetkat. Maak gerust een wandeling over het landgoed en kijk of je exotische bomen herkent. Eten en drinken kan bij grandcafé De Korenmolen en hotel Huis te Eerbeek.

Tegenover de Webers woonde een andere beroemde Nederlander, de kunstschilder Jan Mankes en zijn vrouw Annie Zernike. Een groot aantal werken van Jan Mankes is sinds 2015 ondergebracht in Museum MORE in Gorssel. ”t is buiten een heerlijk leven. Eerbeek is prachtig en verbazend rustig. U moet vooral eens komen kijken. Ik geloof dat ik hier zal kunnen vinden, wat ik voor mijn werk noodig heb.’ Aldus een briefcitaat Jan Mankes uit september 1916. Vissen, die Jan Mankes had geschilderd werden na voltooiing van het schilderwerk losgelaten in de vijver van Huis te Eerbeek.

De Webers hebben geen erfgenamen en schenken Huis te Eerbeek in 1942 aan de Stichting Geldersch Landschap. Nu is het een hotel restaurant.

Bezoek adres: Professor Weberlaan 1, 6961 LX Eerbeek

Routes Visit Brummen Eerbeek