In het spoor van de jonkvrouw

Historische fietstocht langs twaalf landgoederen

In het spoor van de jonkvrouwJonkvrouw Margaretha Boshoff tot Coldenhove wordt in de winter van 1642 ontvoerd door Hendrik Everts, knecht op kasteel Coldenhove, waar Margaretha woont. Er wordt een klopjacht in gang gezet langs landgoederen waar de twee kunnen verblijven.

‘In het spoor van de jonkvrouw’ is tot stand gekomen op basis van dit waargebeurde verhaal. Schrijfster Agave Kruijssen uit Hall beschrijft deze geschiedenis in haar jeugdboek ‘Ontvoerd’. De route loopt langs de landgoederen waar jonkvrouw Margaretha waarschijnlijk gevangen heeft gezeten. De tocht begint in Eerbeek, op de plaats waar voormalig kasteel Coldenhove heeft gestaan.

Jan Arend Teunissen van de Brummense Toerist i is betrokken geweest bij de totstandkoming van het boekje ‘In het spoor van de jonkvrouw’, waarin de fietsroute is opgenomen. Hij vertelt: “We willen het lezen door de jeugd bevorderen. Met het boek ‘Ontvoerd’ van Agave Kruijssen hebben wij de fietsroute in kaart gebracht. In 2013 hebben wij de tocht uitgezet als een soort vossenjacht.

Alle leerlingen van de groepen 7 en 8 van de basisscholen uit de gemeente Brummen hebben de route als eerste gefietst. Vervolgens is het idee ontstaan om deze tocht ook te gebruiken als route voor toeristen en andere fietsliefhebbers. Het is een soort speurfietstocht die voert langs landhuizen en buitenplaatsen in de gemeente Brummen. Ik weet zeker dat de fietsers van deze tocht er veel plezier aan beleven”, laat Teunissen uit ervaringweten.

Meer informatie