Warning: include_once(/customers/9/7/d/visitbrummen-eerbeek.nl/httpd.www/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php): Failed to open stream: No such file or directory in /customers/9/7/d/visitbrummen-eerbeek.nl/httpd.www/wp-content/advanced-cache.php on line 20 Warning: include_once(): Failed opening '/customers/9/7/d/visitbrummen-eerbeek.nl/httpd.www/wp-content/plugins/wp-super-cache/wp-cache-phase1.php' for inclusion (include_path='.:/usr/share/php') in /customers/9/7/d/visitbrummen-eerbeek.nl/httpd.www/wp-content/advanced-cache.php on line 20 Kasteel Engelenburg – Stichting Visit Brummen Eerbeek

Kasteel Engelenburg

Kasteel Groot Engelenburg is synoniem aan grandeur. De oprijlaan, de entree. De wijnen, de whisky’s. De serre, de zalen. De gerechten en geneugten van het uitzicht. Je kunt je haast niet voorstellen dat adellijke geslachten Groot Engelenburg vroeger soms alleen als zomerresidentie gebruikten. Per 1988 is Groot Engelenburg hotel, restaurant, golf- en conferentiecentrum. En het hele jaar open.

Omstreeks 1641 was de Engelenburg een echt kasteel. Het gebouw bestond uit een torenachtig middengedeelte met twee zijvleugels, waarvan de linkervleugel groter was dan de rechtervleugel. Het kasteel was met de gebouwen op het voorplein door een gracht omgeven. Het voorterrein was toegankelijk via een ophaalbrug. Dit kasteel was in 1624 herbouwd door een volgende eigenaar van de Engelenburg Jacob Schimmelpenninck van der Oye. Hij herbouwde de Engelenburg omdat de voorganger van het kasteel in de Tachtigjarige Oorlog was verwoest. Voor de verwoesting logeerde prins Maurits op de Engelenburg. De naam van het kasteel de Engelenburg heeft niets van doen met engeltjes. De naam is wellicht afgeleid van het middeleeuwse woord eng dat een open plek aanduidde, of een plaats waar vroeger recht werd gesproken.

Kasteel Engelenburg stond model voor de bouw van Paleis Het Loo in 1684. Het landgoed met het kasteel in zijn huidige vorm werd gebouwd omstreeks 1650. Funderingen dateren echter al van vóór 1400.

Bewoners van De Engelenburg

Engelenburg Brummen De Engelenburg heeft in de loop der eeuwen veel eigenaren gekend. Zo was de Engelenburg na de Schimmelpenninck van der Oyes, onder meer bezit van een lid van de familie Van Heeckeren. In 1781 kwam het kasteel in eigendom bij de familie Van der Capellen en daarna vererfde de Engelenburg op twee dochters van T.A. van der Heyden, die het kasteel had gekocht. In 1828 werd de Engelenburg gekocht door Mevrouw Judith van Walrée-van Lennep. Direct na de aankoop liet ze het oude kasteel verbouwen in neoclassicistische stijl, maar al in 1835 lijkt ze het kasteel te groot voor haar te hebben gevonden. Ze wilde kleiner gaan wonen, liet Klein Engelenburg bouwen en verliet Groot-Engelenburg. De nieuwe eigenaar van de Engelenburg werd mr. Adrianus Theodorus Louis Metelerkamp, die was getrouwd met Anna Maria Bondt. Zij overleed in 1851, waarna Adrianus hertrouwde met Florentina A.P. den Tex. In 1877 kwam het kasteel al weer in andere handen.

Van 1910 tot 1942 werd de Engelenburg bewoond door Schelto van Citters, die Commissaris van de Koningin was in de provincie Gelderland. Ook Van Citters liet nog verbouwingen aan de Engelenburg aanbrengen. In de jaren 1943 tot 1945 werd de Engelenburg gevorderd door de Duitse bezetter. Na nog enkele jaren een andere eigenaar te hebben gehad, kwam het kasteel in handen van de gemeente Brummen, die de Engelenburg in 1947 verkocht aan de Twentsche Bank, later de Algemene Bank Nederland, die van het kasteel een vakantieoord maakte.

Bezoek adres: Eerbeekseweg 6, 6971 LB Brummen.

Routes Visit Brummen Eerbeek