Leuke steden dichtbij Brummen Eerbeek

Zutphen, Deventer, Doesburg, Apeldoorn, Bronkhorst

Leuke steden dichtbij Brummen EerbeekHeerlijk al die ruimte en stilte. Maar een beetje afwisseling is ook wel fijn. Dus voilà: drie mooie Hanzesteden om uit te kiezen. Met de pont ben je zó in het kleinste stadje van Nederland en Paleis het Loo en de Apenheul zijn ook om de hoek.

De Hanzesteden. Middeleeuwse Hollands glorie met straatjes, hofjes, grachten en pleinen, oude kerken, waaggebouwen, bestuursgebouwen, stadsmuren en stadspoorten. Alle Hanzesteden liggen aan de IJssel, de charmantste rivier van Nederland, die de steden zo mooi laat uitkomen. Stadse allure, gecombineerd met dorpse gemoedelijkheid en dat ruimtelijke gevoel.

Zutphen

Vijf torens bepalen de skyline van Zutphen. Pik een terrasje met uitzicht op de IJssel of op de markt. Misschien is er net een orgelconcert in de Walburgiskerk. Kijk dan meteen even hoe de architectuur van het moderne gemeentehuis harmonieert met de Middeleeuwse panden. Verrassend winkelen in de Spittaalstraat of de Laarstraat. Bezoek de weekmarkt op donderdag, het schattige filmhuis, het chocoladefestival of de bokbierdag.

Deventer

Of ga naar de boekenmarkt in Deventer met 878 kramen en daarna waarschijnlijk even verdwalen in de smalle straatjes met onwaarschijnlijk veel leuke winkeltjes. Loop langs de IJsselkade, aanschouw het oudste stenen woonhuis van Nederland, of bezoek het theaterfestival of Deventer op Stelten.

Brummen

Of neem vanaf het dorp Brummen de pont over de IJssel naar Bronkhorst, het kleinste stadje van Nederland. Kom tot rust op een van de drie bijzondere terrassen, kijk of de zes ransuilen in de wilg op het plein er toevallig zijn, wandel wat over de dijk, bezoek de kapel voor wat kunst.

Doesburg

En daarna heb je wel energie voor de schitterende fietstocht van 16 kilometer over de IJsseldijk naar Doesburg, de derde Hanzestad in de omgeving. Rust uit op het terras voor de Waag, of achter het voormalig klooster in de Kloosterstraat. Bezoek het mosterdmuseum, het Laliquemuseum of maak een boottochtje over de Oude IJssel.

Apeldoorn

Of wordt het Apeldoorn. Het Loo, met zijn paleis en tuinen? Of met de kinderen aapjes kijken op de Apenheul? Daar vlakbij, in het Stadspark Berg en Bos van 250 hectare kunnen die kinderen lekker rennen en klimmen. In juli en augustus is daar op donderdag, vrijdag en zaterdag tussen half negen en middernacht een sprookjesachtig lichtfestijn rondom de bosvijver. De Apeldoornse binnenstad is ook niet te versmaden. Veel terrassen, het Codamuseum en negen kunstgalerieën.

Tijdens de zomermaanden drie maal de donderdagse antiekmarkt, met 300 kramen de grootste van Nederland… Bovenstaande was maar een greepje uit de vele bezoekwaardigheden van deze steden. Kijk op de sites van de steden en stel zelf je programma samen. Je komt tijd te kort.

Meer informatie