Het mooiste baantje van de wereld

Op de grote, stille heide…

Het mooiste baantje van de wereldNatuurgebied de Loenermark, 1.171 ha, heeft het. Laat je gedachten maar gaan. Verdwalen hoeft niet, want er zijn 4 gemarkeerde wandelroutes van 2 tot 8 kilometer. De kans is groot dat je ook nog een echte herder met 350 schapen tegen het lijf loopt.

Schaapherder Arjen Daalhuisen: ”Op dagen dat de zon schijnt zeggen veel mensen: ‘Jij hebt het mooiste baantje van de wereld!’ Ik ben het met ze eens, ook op dagen dat de zon niet schijnt, maar het is niet zo dat ik tegen een boom lig te slapen. Ik loop tussen de zes en negen uur per dag met de kudde, ongeveer 350 schapen”.

“Bovendien is er altijd werk te doen zoals met water slepen, hekken plaatsen, een ziek dier behandelen, scheren, hoefjes bekappen en voeren in de lammertijd”.

“Ik voel mezelf vooral een natuurbeheerder. De Loenermark bestaat voor 240 hectare uit heide. De schapen houden het gras kort en verschralen zo de heide. Bovendien zorgen ze, samen met de heidekoetjes, voor meer diversiteit in de begroeiing. Het is een heel beleid en gepuzzel welk gebied wanneer en hoe lang begraasd wordt.

Om de schapen te krijgen waar ik ze hebben wil heb ik mijn honden, bordercollies natuurlijk. Ze kennen 4 commando’s: Linksom, rechtsom, stop en terug. Het werkt perfect. Onze nieuwe schaapskooi is gebouwd met hout uit ons eigen bos. Elke dag rond een uur of negen lopen we de hei op, om tegen een uur of vier of vijf weer terug te keren naar de schaapskooi. De lammertijd is van eind januari tot begin maart. Vanuit de bezoekersruimte kun je dat mooi bekijken.”

Meer informatie