De Oliemolen enorm blij met erkenning Unesco

“Leuk hè”, “fantastisch toch”, Johan van Zadelhoff van De Oliemolen in Eerbeek glundert. Zojuist heeft hij vernomen dat het molenaarsambacht is bestempeld als Unesco erfgoed. Het ambacht is ingeschreven op de Representatieve Lijst van immaterieel erfgoed van de mensheid bij Unesco.

Johan van Zadelhoff heeft het goede nieuws gelijk doorgegeven aan de molenaars van De Oliemolen, Bert Leusink, Bertran Somp en de molenaar in opleiding Judith Koens. “Een kadootje voor deze unieke molen”. Uniek omdat De Oliemolen als enige in  Nederland wordt aangedreven door een bovenslagwaterrad. “Het water valt van boven op het rad”.

Een plek op Unesco lijst Immaterieel Erfgoed is goed voor De Oliemolen, goed voor Brummen Eerbeek en goed voor de Veluwe. Visit Brummen Eerbeek heeft toevallig net de fietsroute ‘Papier-Hier in Eerbeek’ klaar voor promotie op de Fiets en Wandelbeurs in 2018. De route start bij De Oliemolen en leidt de fietsers langs het erfgoed van Brummen Eerbeek. Eerbeek is het centrum van de papierindustrie van Europa. Immers op een gebied van vijf vierkante kilometer zijn drie bedrijven in deze bedrijfstak uit de top 10 van Europa gevestigd. Watermolens, aangedreven door stromen water, vormen de oorsprong van de productie en verwerking van papier. De Oliemolen is zo’n watermolen. De molen is na grondige restauraties functioneel.

De Oliemolen geeft het hele jaar door rondleidingen voor groepen. Meer informatie is te vinden op korenmolen.com. De fietsroute ‘Papier-Hier in Eerbeek’ is te vinden op visitbrummen-eerbeek.nl en ook in de Toerist i vestigingen op Marktplein 14 in Brummen en Stuijvenburchstraat 36 in Eerbeek. Een portret van Johan van Zadelhoff als eigenaar van De Oliemolen kunt u hieronder bekijken.

Johan van Zadelhoff