Papierindustrie van levensbelang voor Eerbeek

Eerbeek: Historie in papier

Papierindustrie van levensbelang voor EerbeekEerbeek dankt haar naam aan de beek, waarop korenmolens en papiermolens draaiden. Het dorp is het centrum van de Nederlandse papierindustrie. Al vanaf de 17e eeuw is dit een belangrijke bron van inkomsten voor de plaatselijke bevolking.

De geschiedenis gaat terug tot 1630. In dat jaar maakt papierschepper Vincent Schoonman voor het eerst papier in een tot papiermolen omgebouwde watermolen. Het schone water van de Veluwe en vooral van de Eerbeekse Beek is hierbij van groot belang. Er is behoefte aan fijn papier van goede kwaliteit. De papierindustrie is geboren.

De mechanisatie van de papierfabricage begon rond 1850. De digitalisering van de fabricage begon rond 1990. De huidige fabricage is hightech, veilig, duurzaam en eigenlijk continu in ontwikkeling. En Eerbeek speelt nog steeds een prominente rol. De werknemers in de papierfabrieken en aanverwante sectoren als transport, zuivering en recycling, zijn afkomstig uit Eerbeek en omgeving. Vanwege de papierindustrie kent Eerbeek vervolgens ook een Italiaanse, een Turkse en een Molukse gemeenschap.

Papier heeft ook een plek in het onderwijs in Eerbeek. Onderwijs, papierindustrie, ondernemers en gemeente werken samen aan het opbouwen van een kenniscentrum voor papier, waar kinderen de techniek van het papier maken leren en studenten worden opgeleid tot medewerkers die
de industrie nodig heeft. In Eerbeek gemaakte papierproducten vinden hun weg over de hele wereld.

Meer informatie

Boek ‘Van Brimnum tot Brummen, van Erbeke tot Eerbeek’, www.buurtschapcoldenhove.nl/eerbeek.