Veerpont Brummen Bronkhorst

Schoolmeester en bioloog Jac. P. Thijsse roemde al een kleine eeuw geleden de schoonheid van de ’Gelderschen IJssel’. Bij Brummen maakt de natuurlijk meanderende rivier een typische slinger, ligt de nevengeul De Hank en is de pontveer tussen Brummen en Bronkhorst. Vanaf de kade bij Brummen kun je uren kijken naar het water en naar alle mensen die voorbij komen op binnenvaartschepen, plezierboten, oldtimers en al die fietsen.

In 1482 kreeg Bronkhorst stadsrechten. Maar een echte stad is het nooit geworden. De straten met keien en de oude huizen worden met liefde onderhouden door de 200 bewoners van de stad. Sfeervol is het zeker, met oude boerderijhuisjes en enkele kasteelachtige huizen, in totaal 38 rijksmonumenten. Je loopt door smalle keistraatjes er zijn een paar leuke winkels en fijne horeca. Bezienswaardig zijn de joodse begraafplaats en de kapel uit 1344. En de uilenboom. Soms zitten er tot wel twaalf ransuilen in de kronkelwilg op het Kerkplein, naast de stenenwinkel.

Soms is de pont uit de vaart. Meestal door hoog water.

26 Oktober 2018 was de pont uit de vaart, juist door laag water. ,,Het is voor mij de eerste keer dat ik moet stoppen door het lage water”, zegt pontbaas Dirk Wijers. In de 42 jaar dat hij intussen pontbaas is op het veer tussen Brummen en Bronkhorst, is het nog niet eerder voorgekomen dat het waterpeil zo ontzettend laag was. Terwijl hij ons te woord staat, komt de boot van Rijkswaterstaat voorbij, zij peilen op dat moment de diepte in de geul voor de scheepvaart. ,,Dit is normaal gesproken de periode dat de rivier juist volloopt. Krijgen we een strenge winter, dan zal de waterstand ook niet veel stijgen.” Elke ochtend checkt Wijers de weersvoorspellingen, maar daar wordt hij de laatste tijd niet vrolijk van. ,,Afgelopen zondag was het een maand geleden dat het behoorlijk heeft geregend: 15 millimeter. In de tussentijd is er denk ik maar zo’n 3 millimeter regen gevallen. Het moet gewoon gaan regenen. Voor mij, maar ook voor de agrariërs.” De lage waterstand op de IJssel is volgens een woordvoerster van Rijkswaterstaat ‘absoluut uniek’. Op sommige plekken mogen schepen elkaar niet inhalen. Rijkswaterstaat houdt de schippers op de hoogte van de diepte van de IJssel op verschillende locaties. ,,Het is uiteindelijk aan de schippers om wel of niet ergens te varen”, aldus een woordvoerster. 30 Maart 2020 was de pont wekenlang uit de vaart door het Corona virus. De reden was vrij eenvoudig: de pont heeft geen pinautomaat. “En contant geld aanpakken en doorgeven is in deze tijd risicovol”, vertelt veerbaas Dirk Wijers. ,,En met 68 jaar zit ik zelf ook in de gevarenzone.’’

Vaartijden pontveer Bronkhorst-Brummen: Maandag tot en met vrijdag 07.30-19.00 uur. Zaterdag, zon- en feestdagen 09.30- 19.00 uur. Van oktober tot en met april wordt de vaartijd elke dag ingekort naar 17.00 uur. In het weekend en op feestdagen slaapt de schipper dan uit tot 10.00 uur. Bij ijsgang, boven windkracht 7 en bij hoogwater vaart de pont niet.

Bezoek adres: Bronkhorsterweg Brummen en Veerweg Bronckhorst.

Routes Visit Brummen Eerbeek