Recreëren langs en op het Apeldoorns Kanaal

Varen, vissen en soms kilometers schaatsen

Recreëren langs en op het Apeldoorns KanaalHet Apeldoornse Kanaal is een fantastische plek om de verschillen van de vier seizoenen te beleven. Of je nu met de auto of op de motor bent of met de fiets, in de boot of op de schaats. De bomen, het riet, het water verschillen enorm per seizoen.

Het Apeldoorns Kanaal tussen Apeldoorn en Dieren is 23 km lang. Dit gedeelte is in 1868 geopend en tot 1972 gebruikt als vaarroute voor schepen. Vanaf Apeldoorn loopt het kanaal door tot Hattem met een lengte van 32 km.

De vaarweg van het Apeldoorns Kanaal is door arbeiders met de schop gegraven. Het duurt vele jaren voordat het kanaal in gebruik wordt genomen. Paarden, maar ook mensen trekken de vrachtschepen voort naar hun bestemming. Zij hebben een riem om hun middel waaraan een stevig touw zit dat is bevestigd aan het schip en lopen via het jaagpad. Schepen varen vanuit de IJssel naar het kanaal via de sluizen in Dieren. In een latere fase doen zeilschepen hun intrede.

Er zijn veel beweegbare bruggen over het kanaal, die handmatig worden opgehaald om het scheepvaartverkeer doorgang te verlenen. De brugwachter is woonachtig in een brugwachterswoning vlak bij zijn werkplek. Bij de Zilvensebrug, Klabanusbrug en de Woudwegbrug zie je nu nog de karakteristieke huisjes. Het kanaal loopt dwars door de gemeente Brummen. Aan de westzijde van het kanaal is een autoweg, aan de oostzijde is een prachtig breed fietspad aangelegd met hier en daar een steiger. Een fijne plek om te recreëren en te genieten.

Meer informatie

www.apeldoornskanaal.com