Spoorzoeken in de schemering

Starring: The big five!

Spoorzoeken in de schemeringVoor een safaritocht hoef je helemaal niet zo ver. Edelhert, wild zwijn, ree, das en vos, dat zijn ‘onze eigen’ big five. Allemaal te spotten in gemeente Brummen. Het vraagt wel wat geluk en geduld om ze allemáál tegen te komen.

Bosliefhebber Jan Wieger Jager is vrijwilliger bij Natuurmonumenten regio Oost Veluwe. Hij leidt onder meer wildexcursies. “De Veluwe is natuurlijk hét gebied voor deze dieren. Wij zitten hier in hun achtertuin. Edelhert, wild zwijn en ree kun je altijd tegenkomen bij natuurgebieden, bossen, bosranden, weitjes en wildobservatiepunten”.

“Trouwens ook af en toe op doorgaande wegen! Dassen en vossen zijn zó schuw, die zie je zelden. De meeste kans maak je rond zonsopgang en zonsondergang. Op een excursie leer je sporen, wildpaadjes, keutels en slaapplaatsen herkennen”.

Ook aan beschadigde schors, of haren in het prikkeldraad kun je zien dat er een edelhert of een das is langs geweest. En zwijnen laten een echt overweldigend geurspoor achter. Als je reeën wilt zien kun je een wandeling over het Leusveld maken, want daar zitten er echt veel. Draag donkere kleren, fluister, neem je verrekijker mee en laat je hond thuis.

Er is geen wildgarantie, soms zie je er tien of meer, soms helemaal niets. Als je wild ziet, probeer de dieren dan met respect te behandelen. Het beste kun je stilstaan, blijven kijken en dan teruglopen als ze jou niet zien. En zien ze jou wel, loop dan rustig door.”

Meer informatie: