Stoomtrein

Koningslijn van Apeldoorn naar Dieren

Stoomtrein Apeldoorn-DierenWaar wij als volwassenen vooral onder de indruk zijn van dit onvervalst stukje vervoersgeschiedenis en technisch vernuft van weleer, zegt de 8-jarige Jordy: “Het was leuk in de trein, ik heb van alles gezien. Er was een boerderij en er liepen koeien en paarden in de wei.”

In 1975 is de eerste aanzet gegeven tot oprichting van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij (VSM). De eerste stoomlocomotief en wagons worden aangekocht en onderhanden genomen om te kunnen rijden op de Koningslijn Apeldoorn–Dieren. Deze spoorverbinding wordt sinds 1972 niet meer gebruikt voor regulier treinverkeer.

De kolen gaan op het vuur. De machinist luidt één langgerekte fluit. Klaar voor vertrek. Speciaal voor de campinggasten en bezoekers van de vele bungalowparken in de bossen van de Veluwezoom stopt de trein ook op de halte Immenbergweg, naast de haltes Beekbergen, Loenen en Eerbeek.

“Een ritje met de stoomtrein mag niet ontbreken als je hier op vakantie bent”, vertelt Pieter Esselink. Hij is stoker op de VSM 52 8139, “De grootste nog rijdende stoomlocomotief van Europa!” De trein met acht rijtuigen maakt een tussenstop op station Eerbeek. Passagiers stappen uit en kopen drinken of een ijsje op het perron.

Esselink geniet: “Locomotief en rijtuigen slingeren zich door het prachtige gebied van de Veluwe en IJsselvallei met afwisselend bos en weidelandschap. Je waant je met dit stukje spoorvervoer in het verleden. Het kan niet anders of daar word je vrolijk van.” Duizenden toeristen maken jaarlijks de rit Apeldoorn–Dieren.

Meer informatie:

  • www.stoomtrein.org.
  • Evenementen: Nationale Stoomtreindag, Halloween Griezel Express, Sinterklaas Pepernoten Expres, Kerstmarkt Depot VSM.